En levende historie
Ca. 45 min. - Kort historie
Materialer:
Skrivehæfte/papir
Skriveredskab
udsagnsord/gøreord evt. skrevet på tavlen
Antal: 5 elever i hver gruppe
Eleverne skal skrive en lille historie i grupper på fem personer. I historien skal indgå en række udsagnsord - fx hoppe, vippe, løbe, gå, danse, svinge, snurre osv.
Historierne afleveres til læreren, og herefter læser en elev fra gruppen eller læreren historien højt, og alle eleverne "gør" ordene efterhånden som de dukker op i historien.
Halli hallo
Ca. 20-30 min.
Materialer:
En bold (eller andet man kan kaste til hinanden - fx ærteposer, en t-shirt med en knude på, lille pude el.lign.)
Antal: 5-6 elever i hver gruppe
De enkelte grupper stiller alle op på en række - undtagen én fra hver gruppe, der har bolden. Eleven med bolden beslutter sig for et dyr, som de andre skal gætte. For at hjælpe de andre, giver eleven forbogstavet ved eksempelvis at sige: "Et dyr med K?". Herefter kaster eleven bolden til den første i rækken. Denne svarer eksempelvis "Ko", og kaster bolden tilbage til spørgeren. Gætter eleven forkert, kaster spørgeren bolden til den næste i rækken osv. Hvis hele rækken får lov at gætte uden at gætte rigtigt, må spørgeren give et bogstav mere og starte med at kaste bolden til den første i rækken igen.
Når det rigtige dyr gættes, kaster spørgeren bolden hårdt i jorden eller kaster den højt op i luften og råber "Halli", hvorpå han løber væk fra rækken. Eleven, som gættede rigtigt, skal hurtigt få fat i bolden og råbe "Hallo". Spørgeren - som er løbet væk - skal stoppe på "Hallo", danne en "basketkurv" med armene og vende sig mod eleven med bolden, som må tage tre skridt mod spørgeren. Ved det tredje skridt skal eleven stå stille og forsøge at kaste bolden ned gennem spørgerens arme. Hvis eleven rammer igennem armene, bliver denne elev den nye spørger og skal finde på et nyt bogstav og dyr.
Det er bedst at lege denne øvelse udendørs eller i en hal.
Spillepladen
Ca. 45-90 min.
Materialer:
En terning pr. gruppe.
To farver a4 ark til en spilleplade
Antal: 3-4 personer i hver gruppe
Lav en stor spilleplade i lokalet ved at lægge f.eks. røde A4 ark eller lignende på gulvet som felter. Disse lægges som veje på kryds og tværs. Skriv en opgave på nogle af arkenes bagside (evt. blå felter). opgaverne kan være af forskellig karakter og evt. lægge sig op af et emne, som klassen arbejder med.
Grupperne bevæger sig rundt på spillepladen som "brikker". Lad dem starte forskellige steder på pladen, så de bliver fordelt ved opgaverne. Eleverne kaster med en terning og flytter det antal felter, som terningen viser.
Når spillet er slut, - det kan godt fylde en dobbeltlektion, så bruges der tid på at samle op fælles og hver gruppe præsenterer sin novelle, tale, læserbrev.
Eksempler på fagområder og opgaver
Dansk, genrer:
● sortér følgende avisudklip i anmeldelser, baggrundsartikler og nyhedsartikler. (Materialet lægges på et bord tæt på feltet).
● Forklar følgende begreber, som anvendes i forbindelse med artikler: byline, manchet, brødtekst.
● Hvilken overskrift kunne man give denne nyhedsartikel?
● Der hvor du bor, har kommunen valgt at fjerne skaterbanen. Det er du ikke enig med dem i, er en god idé. Skriv et læserbrev, hvor du argumenterer for, at den skal blive der.
● Se på eksemplerne med fire dagbøger. Hvilken er en personlig/privat dagbog, rejsedagbog, skolelogbog og skibslogbog?
● I skal i gruppen skrive en tale til jeres klasse. Formålet skal være at fortælle dem, hvordan det har været/er at gå i klasse med dem. Hvad det har givet jer af gode oplevelser m.m.
● En af jer skal fortælle følgende eventyr for resten af gruppen. Kast med terningen. Den, der får det laveste tal, skal fortælle.
● Novelleroulette: I skal skrive en novelle. Slå med terningen og på papiret fremgår det, hvilken person, der skal være hovedperson, hvilken konflikt novellen skal indeholde, i hvilken historisk tid novellen skal foregå i og hvilket sted novellen skal foregå.