Kast og fortæl
Ca. 15-20 min.
Materialer:
En bold
Antal: 5-6 elever i hver gruppe
Inddel klassen i grupper af fem til seks elever og tildel hver gruppe en dyrekategori. Hver gang en elev kaster en bold til en anden i gruppen, nævner han/hun et dyr i den tildelte kategori. Eleven, der kastes til, siger først det dyr ”kasteren” nævnte og finder herefter på et nyt dyr i kategorien og kaster til en anden elev i gruppen. Efter ca. fem minutter roterer grupperne, så hver gruppe kommer alle dyrekategorierne igennem.
Fiskestime
Ca. 45-60 min.
Materialer:
Stole
Eventuelt kridt (hvis øvelsen leges udenfor)
Antal: Alle
Læreren fortæller om havet og de dyr, der lever i havet. Hvordan svømmer en fisk, hvordan får den vejret under vandet, hvordan formerer den sig, og hvordan svømmer den i stimer osv.?
Eleverne nævner forskellige fisk, de kender, og derefter kan der så tales om hver enkelt fisk. Hvilke af dem kan man spise, hvordan spiser vi fisk, og hvad siger anbefalingerne? Få mere inspiration på www.emu.dk under fag og klassetrin.
Herefter placeres klassens stole i en rundkreds, men med én stol mindre, end antallet af elever. Del nu eleverne op i grupper af fisk (f.eks. makrel, torsk rødspætte og laks) og bed eleverne om at sætte sig på stolene. Eleven, der er i overskud, råber så et fiskenavn. Alle fisk med dette navn rejser sig op og skal finde en ny plads, og det gælder også eleven uden stol. Derefter er det den nye elev, der ikke fik en stol, der skal vælge en fisk. Eleven uden stol kan også råbe "Fiskestime", og så skal alle rejse sig op og finde en ny stol.
Legen kan leges med forskellige temaer, som f.eks. blomsterarter, vilde dyr eller frugter, afhængigt af, hvad klassen arbejder med i biologi.
Skal der være fokus på mere bevægelse, kan legen leges i skolegården, og stolene byttes ud med ringe tegnet med kridt.